Specialist in teamteaching, leiderschapstrainingen & workshops voor specifieke doelgroepen

Als we samen de strijd aangaan, gaan we die ook echt aan

Eibergen – Gerrit Onstein werkte 25 jaar op een school voor kinderen met gedragsproblemen. De opgedane kennis komt hem nu uitstekend van pas bij Outrac. Met zijn bedrijf richt hij zich op dezelfde doelgroep. Hij timmert hij al behoorlijk aan de weg én er liggen mooie uitdagingen in het verschiet.

image-5617810Gerrit Onstein werkte tot afgelopen jaar op een school in Enschede waar kinderen met gedragsproblemen naar toe gaan. Hij nam er vele jaren de outdooractiviteiten voor zijn rekening. Buiten bezig zijn, bleek voor veel leerlingen ontzettend goed uit te pakken. “Door kinderen uit hun vertrouwde omgeving te halen, dwing je ze om ander gedrag te vertonen”, vertelt de 58-jarige Eibergenaar.

De school sloot afgelopen jaar de deuren en sindsdien is zijn focus gericht op Outrac, het bedrijf dat hij 2,5 jaar geleden oprichtte en combineerde met zijn baan aan school. Met Outrac levert zorg aan jeugd, jongeren en jong-volwassenen in het kader van WMO en Jeugdzorg. En die zorg levert Gerrit outdoor. Dat doet hij naast zijn activiteiten voor bedrijven, scholen en instellingen en curcussen die hij ook nog geeft.
Heuglijk noemt Gerrit het feit dat hij een tijdje terug een raamovereenkomst heeft gesloten met de acht Achterhoekse gemeenten. Belangrijk gevolg is dat de gemeentelijke Voormekaarteams jongeren kunnen verwijzen naar Outrac. Belangrijkste pijlers van Outrac zijn pubercoaching, oudercoaching en gezinscoaching. “Maar ik ben geen therapeut”, benadrukt Gerrit. Hij heeft eerst een intake om in beeld te krijgen in welke situatie iemand zit en worden de doelen bepaald. Is er wederzijds vertrouwen om te starten, dan moet de jongere ook echt ‘aan het werk’. “Als we samen de strijd aangaan, gaan we die ook echt aan”, verwoordt Gerrit. En dat betekent dat hij een handelingsplan opstelt en ze voor uitdagingen stelt, waardoor het kind, afhankelijk van de doelstelling, bijvoorbeeld meer inzicht krijgt, z’n faalangst overwint, beter leert communiceren of juist leert om niet agressief te reageren.

En naar buiten gaan voor een outdoor aanpak, is een heel goed middel gebleken. “In het Kerkloobos, Assinkbos of op de Needse Berg kun je van alles doen.” Een activiteit buiten wordt zo ingezet als middel om iets te bereiken. Hij leert ze wat er voor nodig is om in een boom te klimmen, om droog aan de overkant te komen, een knoop in een touw te leggen of zonder aansteker een vuurtje te maken. Een simpele wandeling is avontuurlijk te maken door de jongeren een kaart, radio en compas mee te geven.
Bij dit soort activiteiten dienen jongeren nieuwe competenties aan te spreken. De een moet z’n angst overwinnen, een ander moet leren vertrouwen in zichzelf en weer een ander moet leren luisteren of vertrouwen krijgen in een ander. Wat Gerrit nadrukkelijk niet doet, is zelf allerlei oplossingen aandragen. “Je kunt ze van alles voorkauwen, maar het werkt beter om ze te laten doen en te laten voelen.”

Heeft een kind problemen met zijn ouders, dan zou het zo maar kunnen dat Gerrit met het gezin het bos intrekt en dat de jongen, met kaart of kompas, zijn ouders door het bos moet gidsen. Wederzijds vertrouwen en communicatie is dan nodig om dit avontuur te laten slagen. Een vader en zoon waar het onderlinge vertrouwen weg is, kan hij bijvoorbeeld meenemen naar een klimwand. Hij geeft de zoon instructies hoe hij zijn vader moet zekeren, die vervolgens de torenhoge klimwand op dient te klimmen. “De jongen heeft letterlijk het leven van zijn pa in handen.” Vertrouwen is ook hier het sleutelwoord.

Gerrit heeft zelf tal van expedities en avonturen in het buitenland achter de rug. Een foto in de woonkamer herinnert aan de expeditie in Siberië, die hij met drie anderen maakte. Vier weken duurde die expeditie en tien dagen lang waren de vier zelfs compleet van de radar verdwenen. “Elke dag moesten we weer anticiperen en elke dag weer plannen bijstellen. Daar teer ik nóg op”, vertelt Gerrit. En zo ervaren jongeren het als een avontuur als ze van Gerrit leren hoe ze in het bos een vuurtje kunnen maken zonder aansteker. “De impact is hetzelfde.”
Hij geniet als z’n aanpak vruchten afwerpt. Mooi voorbeeld vindt hij de 16-jarige jongen die vol boosheid zat en thuis en op school veel problemen had. Dankzij de begeleiding van Gerrit kwam de jongen van zijn kwaadheid af en kon hij na anderhalf jaar zelfs de overstap maken van speciaal onderwijs naar het reguliere onderwijs.

Zijn werkwijze heeft nu ook de interesse gewekt van de Stichting Roots, dat gezinnen ondersteunt die uit elkaar dreigen te vallen. Deze stichting verhuist haar activiteiten naar Zweden, dus is de kans aanwezig dat hij over een tijdje ook af en toe naar Zweden afreist. En dat hij daarnaast expeditieleider wordt bij de Outdoor Bound-organisatie in oprichting, vervult hem met trots. Hij gaat in die functie op expeditie met jongeren die de weg kwijt zijn. “Een hele eer”, vindt hij zelf.
Zijn werk zit vol uitdagingen en Gerrit heeft een grote passie voor wat hij doet. De papierwinkel die bij het hebben van een eigen bedrijf komt kijken, is niet zijn grootste hobby. “Maar ik heb aan de andere kant ook dingen geleerd waarvan ik niet wist dat ik dat kon. Het opstellen van de raamovereenkomsten bijvoorbeeld. Maar door te doen, word je wijzer. Dat geldt voor de jongeren, maar dus ook voor mij!’, besluit hij.

« terug naar het overzicht

Ik ben Gerrit

gerrit-onstein-220

Mijn naam is Gerrit Onstein. Ik ben een deskundige op het gebied van outward bound met alle benodigde certificaten en diploma’s.

» Bekijk hier mijn C.V.

Als we samen de strijd aangaan, gaan we die ook echt aan

Eibergen – Gerrit Onstein werkte 25 jaar op een school voor kinderen met gedragsproblemen. De […]

Contact

  • Outrac
  • Irisstraat 10
  • 7151VT Eibergen
  •  
  • E-mail outrac@kpnmail.nl
  • T 0545 - 474 770
  • M 06 - 818 906 25

Volg outrac op

© 2018 Outrac | Algemene Voorwaarden